KPMG Berlin

The new headquarters of KPMG AG Advisory Services are situated in direct neighbourhood to Berlin main station and the government district. The lighting concept features integrated facade uplighting. It supports the facade structure with vertical pilaster strips and ceiling plates that vary in their protrusions and setbacks. Through the asymmetric lighting in the facade setbacks, different impressions are produced related to different perspectives. The building aims
to be certified with DGNB Platin.
 

Related projects

    • Volkswagen Headquarters Germany

      Project

      The multistorey administrative building completed in 1959 underwent thorough refurbishment to meet contemporary expectations of a corporate headquarters. The building received two new entrances with flying roofs that noticeably complement the older building.
      The office lighting design has linear lighting fixtures integrated into the ceiling. The arrangement of luminaires underscores the lightness and refinement of the building in its nocturnal effect. At our suggestion, the luminaires are placed in a channel custom designed by us to include all of the building automation: sprinklers, loudspeakers, ventilation outlets, etc. The space in which to position all of these elements was very constricted, making their placement in the channel a particular challenge that had to be closely coordinated with the architects and building technicians. As a result, the ceiling is now extremely clear in its structure and remains free of any other fixtures or installations.

      Building type
      Of­fice, Mon­u­ment, In­dus­try
      Location
      Europe, Germany, Wolfsburg
      Project time frame
      2013 — 2018
    • MY.B

      Project

      The structure of the "MY.B" facade, with the building's striking soffits and length, led to the idea of illuminating the facade using laser projection.
      The soffits stick out as the prominent structural feature of the building's form and serve as the perfect backdrop for the glancing views along the front. The dynamic of the commuters coming into the city in the morning and leaving in the evenings going northward can be experienced in the similar movement of the light.
      The newest generation of laser technology and automation are used on the "MY.B" building.
      Depending on the situation, the lighting can vary between restrained static motifs and very dynamic geometries with long-distance effects.
      The system consists of two laser projectors that are integrated into bespoke outdoor cases that have been mounted on the upper section of the columns.
      Power consumption is about 90 to 150 Watts max. per projector, which is, for this specific use, about 50% below the requirements for LEED Gold or Platinum Certification and can therefore be considered as the most energy-efficient facade lighting.

      Building type
      Of­fice
      Location
      Europe, Germany, Berlin
      Project time frame
      2017 — 2020
    • B-One

      Project

      The new corporate headquarters for Berlin Hyp is intended to showcase the bank's sustainable vision while at the same time contributing to the urban development of the surrounding area. Planted terraces, a roof garden and a newly designed inner courtyard bring the greenery of the surrounding streets up to the roof. Photovoltaic modules are integrated into the natural stone façade grid to produce the bank's own electricity. The aim is to achieve DGNB Platinum certification.

      The building offers various zones for a wide range of activities, from active exchange in a team, with customers or in large groups, to concentrated work at individual workstations. Our lighting design includes the public areas such as entrances and atrium, the office floors and the outdoor areas. Workplace lighting controlled by smart technology with the help of sensors not only meets sustainability requirements, but also offers a high degree of individualisation.

      Building type
      Of­fice
      Location
      Europe, Germany, Berlin
      Project time frame
      2020 — 2024
    • Federal Ministry of Education and Research

      Project

      Between the Charité and the banks of the Spree, not far from the main train station, is the new location for the administrative seat of the Federal Ministry.
      The building has been given “gold” according to the standards for sustainable construction of federal buildings (Nachhaltiges Bauen für Bundesgebäude / BNB); certification according to “DGNB Gold” is being striven for.

      Building type
      Of­fice
      Location
      Europe, Germany, Berlin
      Project time frame
      2014
    • Vodafone Campus

      Project

      The innovative architectural design of the new headquarters for Vodafone in Germany reflects the team-oriented corporate structure. It connects high user quality with energy efficiency. The building is certified with LEED gold.

      Building type
      Of­fice
      Location
      Europe, Germany, Düsseldorf
      Project time frame
      2012